A belsőépítészt és a lakberendezőt gyakran összekeverik, és habár van átfedés a két szakma között, azért nem érdemes összekeverni a szezont a fazonnal. Mivel úgy látjuk, hogy ezzel kapcsolatban számos kérdés él a leendő kedves ügyfeleinkben, úgy gondoltuk, bővebben is érdemes erről írni. 

Elsőként nézzük is meg, hogy mivel foglalkozik a belsőépítész!

Egy példa, a belsőépítész munkáim közül

Belsőépítész

A belsőépítész szorosan együttműködik az építészekkel, valamint más szakemberekkel (villamossági, víz-és gázszerelő satöbbi), ezenkívül alaprajzokat készít és ezeket 3D-s tervezőprogrammal prezentálni is tudja az ügyfél részére. 

Iskolák, szakma

A belsőépítész olyan szakma, amelyhez egyetemi végzett szükséges, ezenkívül szükséges hozzá a CAD-es tervezők ismerete, alaprajzok készítése, és még sorolhatnánk. 

A belsőépítészek a diploma megszerzése után általában egy elismert építésznél vagy építészirodánál töltik a gyakorlati idejüket. 

Mit csinál?

A szakemberek otthonosan mozognak a térbeli tervezésben, és segíthetnek a belső terek megtervezésében és felújításában – a kezdeti alaprajzok elkészítésétől kezdve a legutolsó kép felhelyezéséig. De a belsőépítészek nemcsak az enteriőr hangulatát, atmoszféráját változtatják meg, hanem az adott helyiség funkcióját is képesek átalakítani. 

Kikkel dolgozik együtt? 

A szakemberek segítenek elérni az ügyfél által kívánt megjelenést, legyen szó lakóház, iroda, szálloda vagy bármilyen más belső tér kialakításáról.

Összességében tehát az építész a válaszfalaktól is képes megválni, vagyis átalakítani a komplett belső teret. Amennyiben tehát teljes felújítást tervezel, új lakóházat, vagy irodaházat, netán szállodát építesz, akkor belsőépítészhez kell fordulnod. Hiszen ő az, aki képes a tereket tartalmassá és funkcionálissá tenni.

Dóró Judit lakberendező munkája

Lakberendező

A lakberendező olyan szakember, aki képes az enteriőrt egy (vagy több) stílus alkalmazásával hangulatossá varázsolni, és megtölteni élettel. Ahhoz, hogy valaki lakberendező legyen, szüksége van szép-és stílusérzékre, anyagismeretre, jó kommunikációs készségre, illetve nyitottságra, hiszen rengeteget (és jól) kell kommunikálni az ügyféllel. 

Képzés

A lakberendezők tanfolyamokon (régebben OKJ-s lakberendezői képzéseken) sajátították el mindazt, ami a szakmához szükséges. 

Ahhoz, hogy valaki elvégezze a tanfolyamot, általában 1 év szükséges. 

Mit csinál? 

A lakberendezőknek kifinomult szép-és stílusérzékkel kell rendelkezniük, ezenkívül vezetniük kell az ügyfelet, tanácsot adni, ha elbizonytalanodnának. És, ami a legfontosabb: az ügyfél fejében lévő gondolatokból, tervekből ihletet merítve kell létrehozniuk azt a személyes teret, ahol a megrendelő igazán otthon érezheti magát. 

Kikkel dolgozik együtt?

A dekoratőrök általában nem dolgoznak együtt vállalkozókkal vagy építészekkel, mivel a szerkezeti munkák általában már befejeződnek, mielőtt ők a fedélzetre lépnek. 

Azonban, ha a megrendelőnek egyedi bútorokra, berendezésre van szükségük, akkor velük szorosan egyeztetnek, hiszen fontos a harmonikus megjelenés. 

Belsőépítészt vagy lakberendezőt érdemes hívni?

Nos, leendő megrendelőként ez csupán az igényeidtől függ. 

Amennyiben szerkezeti változtatásokra van szükség (például egy fal eltávolítására, a víz- vagy villanyvezetékek áthelyezésére, illetve új ablakok vagy ajtók beépítésére), mindenképp belsőépítészre lesz szükséged. 

Ha pedig nincs szükség szerkezeti változtatásokra, de úgy érzed, hogy esztétikailag szeretnéd felturbózni az otthonodat (például festéssel, tapétázással, új bútorokkal, dekorokkal, netán szeretnéd feldobni a világítást is), akkor lakberendezőt kell hívnod. 

Persze nagyon sok múlik a szakemberen is, hiszen mint mondtuk, sok az átfedés. Vannak olyan lakberendezők, akik hosszú évek óta dolgoznak a szakmában, és ennek révén meg tudják állapítani például egy válaszfalról, hogy el lehet-e távolítani. 

És vice versa: vannak olyan belsőépítészek, akiket leginkább lakberendezői feladatokkal keresnek meg. 

Hogyan válassz lakberendezőt vagy belsőépítészt?

Csak olyan szakemberrel dolgozz együtt, aki rendelkezik portfólióval. Mindenképp kérj akár belsőépítészeti, akár lakberendezői referenciákat, hiszen csak így kaphatsz képet arról, hogyan is dolgozik. (Ha rám, Dóró Judit belsőépítészre keresel, nemcsak itt az oldalon, de a lakberinfón is találhatsz interjút, valamint referenciákat – fontos ugyanis, hogy a szakembernek jó reputációja legyen a szakmáján belül.)

Amennyiben a portfólió alapján úgy gondolod, hogy ő lesz a te embered, még egy fontos dolgot figyelembe kell venni: mégpedig azt, hogy mennyire van meg a kémia. Lehet ugyanis ő a világ legjobb belsőépítésze, de ha nem vagytok egy hullámhosszon, és nem érti meg az elképzeléseidet, akkor a végeredmény sem lesz olyan, amitől meglesz a „wow-élmény”

Végül, de nem utolsósorban: fontos szempont az ár, de ne csak ez alapján válassz. Kerülni kell a túlságosan olcsó szakembereket, de azokat is, akik túlárazzák a projekteket. 

A referenciák, a szakmai tapasztalat általában tükrözi az összeget, így törekedj arra, hogy egy jó ár-érték arányú kivitelezőt válassz. 

Amennyiben pedig szükséged van egy lakberendezőre vagy belsőépítészre, tekintsd át a referenciáinkat és ha elnyerte a tetszésedet, kérj tőlünk árajánlatot