Home staging – avagy készítsd fel az ingatlanodat

Ha el szeretnéd adni otthonodat – és a lehető legjobb árat akarod érte kapni -, akkor a home stagint segíthet, ugyanis a home staging az ingatlan eladásra való felkészítést jelenti. Ez magában foglalja a dekoráció átalakítását, a bútorok átrendezését, a takarítást és más „trükköket”, hogy az otthonodat a lehető legjobb színben tüntesse fel. 

Hiszen a cél nem más, mint az hogy az ingatlan a lehető legtöbb potenciális vásárlót vonzza be. 

De mit érdemes még tudni róla? Milyen egyéb előnyei vannak és mennyibe kerül? Lejjebb mindenre választ kapsz.

 

Ezek a home staging előnyei

A home staging előnyei

A home staging egyrészt megkönnyítheti a potenciális vevők számára, hogy elképzelhessék magukat az otthonban, számukra ugyanis olyan lesz, mint egy fehér vászon. Gondolj csak bele, betoppansz egy házba, ahol rendetlenség, csupa személyes tárgy, összefirkált fal vár… téged mennyire mozgatna meg? 

A home staging további előnye, hogy a ház azonnal költözhetőnek tűnik, amire a potenciális vásárlók harapnak. És minél több a potenciális vásárló, annál nagyobb az árverseny, és feljebb tudod strófolni az árat.

Egyszóval megkönnyíti az ingatlan értékesítését, hiszen jobban mutat a hirdetési képeken, valamint sokkal többen osztják meg a social media felületeken is. Egy igencsak hatékony eszköz tehát, amit érdemes kihasználni, ha szeretnéd kihozni a maximumot az eladásra szánt ingatlanodból. 

 

Home staging tippek

Több lehetőséged is van: egyedül DIY módon is elvégezheted a csinosítást, vagy megbízol egy profit. Sőt ,a kettő együtt is lehetséges, nem zárja ki egyik a másikat, hiszen ha van, amit te is meg tudsz csinálni, akkor érdemes, ugyanis sokat spórolhatsz ezzel. 

 

1. Rakj rendet

Tudjuk, hogy a zseni átlát a káoszon, de semmi sem riasztja el jobban a potenciális vásárlókat, mint a rendetlenség. Takaríts ki minden zeg-zugot, vízkőteleníts és készülj úgy, mintha egy KÖJÁL vizsgálóbizottság jönne. 

 

Ha a konyhában nincsenek új készülékek, győződj meg róla, hogy a meglévők makulátlanok. Hasonlóképpen, győződj meg róla, hogy a fürdőszobák csillognak, a kád sarkától a mosdókagyló lefolyójáig, egészen a WC mögötti foltig (amelyet szerinted senki sem lát). A cél az, hogy minden újnak tűnjön.

 

A rendetlenséggel ugyanis két fő probléma van:

  • Elvonja a vevők figyelmét az otthonod jellemzőiről.
  • Úgy tűnik, mintha az otthonban kevesebb hely lenne.

 

2. Vedd le a családi képeket és a személyes tárgyakat

A potenciális vevőknek el kell tudniuk képzelni magukat az otthonodban, ezért tedd el az összes családi fotót, emléktárgyat és a hűtőszekrényen lévő „művészeti alkotásokat”. A ruhákat, és a játékokat lehetőleg rejtsd el minél jobban: a lakás inkább tűnjön sterilnek. 

 

3. Legyen az otthon friss

Néhány cserepes növény csodákra képes, hogy az otthonod frissnek és hívogatónak tűnjön. Ha sok növényed van, helyezd el őket úgy, hogy ne nyomják össze a teret. 

Ha pedig van olyan növényed, ami száraz, vagy elhalt, vegyél tőle könnyes búcsút. 

Egy másik módja annak, hogy otthonod frissnek tűnjön, az, ha megszabadulsz a kellemetlen szagoktól. A háziállatok, a gyerekek, a tegnap esti vacsora és a sort még folytathatnánk: nagyon sok olyan szagforrás van, amit te már nem érzel, de az újonnan betérők igen. 

Vegyél egy illatosítót és szellőztess, mielőtt jönnek, vagy süss egy finom süteményt. 

 

4. Mindennek legyen célja, funkciója

Az egyes helyiségeknek legyen funkciója: ez ugyanis segít a vevőknek abban, hogy lássák, hogyan lehet kihasználni, hasznosítani az otthon minden egyes négyzetméterét. Ha van kész padlásszobád, alakítsd át irodává. Egy pincéből pedig lehet akár egy pihenő vagy „férfibarlang” is. 

Ha a vevő nem is ugyanarra a célra akarja használni, látni fogja, hogy az otthon minden centimétere használaható. 

 

5. Tapéta és festék

Egy kis festék csodákra képes. Kend le a falakat olyan színűre, amelyek illenek az otthon stílusához: lehet modern, art deco, a kettő keveréke, vintage, vagy luxus… bármi, amit ki tudsz hozni a helyiségből. 

Ha nem vagy biztos magadban, akkor érdemes home stagerek segítségét kérni. (De szerencséd van, mert tudok is egy jót…)

 

Home staging árak

Elérkeztünk hát a piszkos anyagiakhoz. Biztosan téged is érdekel, hogy mennyibe kerül a home staging, de sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak, ugyanis -tól, -ig összegeket tudunk csak ezzel kapcsolatban mondani. 

Függ ugyanis attól, hogy 

  • mekkora volumenű a projekt, 
  • kiterjed-e minden helyiségre,
  • van-e udvar, kert, 
  • hány négyzetméteres az ingatlan,
  • milyen az ingatlan állapota.

 

Ezek alapján egyébként nagyjából 140-500 ezer forint közötti összegekkel érdemes számolni.

 

Megéri ez az egész hajcihő? 

Természetesen. Sok esetben több millió forint pluszt jelent az, ha az ingatlant „kicsinosítod”, így a home staging nemcsak visszahozza a befektetett pénzt, de bizony nem kevés többlet profitot is termel.