Belsőépítész

A belsőépítész munkája nem merül ki csupán abban, hogy átrendezi a teret: teljesen át is alakítja azt. Tulajdonképpen mondhatnánk azt is, némi romantikával, hogy a házból, a falakból otthont varázsol: egy olyan helyet, ahová szívesen mész haza egy fárasztó nap után, és ahol egész egyszerűen jó lenni. 

De mit is csinál pontosan egy belsőépítész? Mikor van rá szükség és mennyibe kerül? Többek között ezekre a kérdésekre is megmutatjuk a választ.

 

Mit csinál egy belsőépítész? 

A belsőépítészet nemcsak lakberendezésből áll, hanem egy komplett, az építészettel szorosan összekapcsolódó tervezési és esztétikai folyamat. 

A belsőépítészként nem csupán a lakberendezés feladatát látjuk el, hanem az anyagok, a bútorok, a világítás, a színek és a kiegészítők kiválasztásán túl az épületek belső struktúrájának megtervezésével is foglalkozunk. 

Szakemberként számtalan szempontot figyelembe veszünk a tervezés során. 

Egyrészt fontos, hogy az adott helyiség megfelelően ki legyen használva, és a különböző funkciókhoz megfelelően legyen kialakítva.

Másrészt, a tervezés során figyelembe vesszük az igényeidet és preferenciáidat, hogy egy olyan teret hozzunk létre, amely kifejezi a helyiség hangulata mellett a te egyéniségedet is.

A belsőépítészeti tervezés során az esztétika tehát kiemelt szerepet játszik: a színek, a textúrák, a minták és az anyagok kiválasztása határozza ugyanis meg az enteriőr hangulatát és megjelenését. 

A belsőépítészet egyébként számos területet magába foglalhat, beleértve a lakótervezést, az irodatervezést, a vendéglátóipari tervezést, a kiskereskedelmi tervezést és a sort még folytathatnánk. 

A tervezési folyamat természetesen az igényeid megismerésével és megértésével kezdődik, majd a tervezési koncepció kidolgozásával és a végrehajtással folytatódik.

De mi különbözteti meg belsőépítészt egy lakberendezőtől? – kérdezhetnéd teljesen jogosan (és sokan meg is teszik egyébként, de mindig szívesen elmondjuk).  

A belsőépítész és a lakberendező közötti fő különbség, hogy míg a lakberendező főképp a dekorok, az anyagok, a helyiség színének kialakításával foglalkozik, addig a belsőépítész az otthont statikai szempontból is megvizsgálja.

Épp ezért a fölösleges falakat is képes eltüntetni, vagy adott esetben megtervezi a vezetékezést, a csövezést is. 

A lakberendezők inkább az esztétikai és dekorációs aspektusokra fókuszálnak, mint például a színek, a bútorok, a világítás és a dekorációk. Munkájuk során több figyelmet fordítanak az atmoszféra, a hangulat és a részletek kidolgozására.

A belsőépítészethez egyébként egyetemi diploma szükséges, a lakberendezést pedig tanfolyamon is el lehet sajátítani.

Természetesen a belsőépítészet mellett lakberendezést is vállalunk: ha kíváncsi vagy, olvasd el a részletes tájékoztatónkat, ahol minden fontos kérdésre választ adunk.

 

Mikor érdemes belsőépítészt fogadni?

A legegyszerűbben úgy lehet összefoglalni, hogy akkor, amikor olyan tervezési vagy átalakítási projektekben gondolkodsz, ahol a projekt mérete, jellege megkívánja, és bontási munkálatokkal is kell számolni (tehát teljesen át szeretnéd alakítani a belső teret). 

Egyéb helyzetek:

 

Komplex terek tervezése: Ha nagyobb méretű vagy összetett tereket kell átlátni és optimalizálni, például egy lakást, irodát, éttermet vagy szállodát. Ilyenkor belsőépítészként segítünk kialakítani az elrendezést úgy, hogy figyelembe vesszük a helyiségek funkcionális elosztását és a megfelelő térkihasználást.

 

Stílusbeli vagy dizájn-kérdések: Ha bizonytalan vagy a különböző stílusok, anyagok és színek között, és segítségre van szükséged a megfelelő dizájn kiválasztásában. Ilyenkor segíséget nyújthatunk abban, hogy megtaláld az egyedi stílust és hangulatot, amely a személyiségedhez és ízlésedhez illeszkedik.

 

Funkcionalitás és ergonómia: Ha olyan teret szeretnél kialakítani, amely tökéletesen illik az igényeidhez és életmódodhoz. Ekkor ugyanis megtaláljuk a megfelelő elrendezést, berendezéseket és tárolási megoldásokat, hogy a tér praktikus és kényelmes legyen.

 

Műszaki és szabályozási kérdések: Ha szükséged van szakmai tudásra és tapasztalatra a műszaki előírások, építési szabványok és engedélyek terén. Mivel sokszor nagyon nehéz átlátni a szabályozásokat, ezért segítünk a tervezési folyamat során betartani ezeket a szabályokat..

 

Részletgazdag tervezés: Ha fontosnak tartod a részletek kidolgozását és a tér hangulatának apró részleteit. Kiemelt figyelmet szentelünk ugyanis az anyagok, a bútorok, a világítás és a dekoráció kiválasztására, hogy egy egységes, harmonikus atmoszférát teremtsenek.

 

Egyedi és különleges ötletek: Ha olyan egyedi ötleteid vannak, amelyeket szeretnél megvalósítani az enteriőrben, akkor szakemberként kreatív megoldásokat kínálunk. 

 

Specialitásunk a luxus, a modern és klasszikus belsőépítészeti irányzat egyfajta keveréke: az art deco újragondolása.

 

Modern belsőépítészet

A modern belsőépítészetre jellemzőek az egyszerű, letisztult formák, és a tiszta vonalak.

Ezenkívül:

 

A letisztult formák: A modern belsőépítészetben az egyszerű és tiszta formák dominálnak. Az építészeti elemek és bútorok általában geometriai alakzatokra épülnek, például derékszögű vagy ívelt vonalakra.

 

A minimalizmus: A modern belsőépítészet egyik legfőbb jellemzője a  minimalizmus. A szellős dekoráció és a visszafogott színpaletta segít a tér letisztultságának és egyszerűségének megőrzésében. A fehér, a fekete és a szürke árnyalatai gyakran előfordulnak, de a modern belsőépítészetben színekkel is kísérletezhetünk, hogy fokozzuk a tér vizuális hatását. 

 

A nagy, nyitott terek: A modern belsőépítészetben gyakran találkozhatunk nyitott terekkel és az egymásba olvadó helyiségekkel. Az otthonokban vagy irodákban a falak és elválasztók minimalizálása vagy megszüntetése révén tágasabb és áramvonalasabb környezetet hozunk létre.

 

A természetes anyagok: A modern belsőépítészetben a természetes anyagok, mint a fa, az üveg, az acél és a beton gyakran megjelennek hiszen modern, organikus hangulatot kölcsönöznek az enteriőrnek. 

 

A funkcionalitás és praktikum: A modern belsőépítészetben a funkcionalitás és a praktikum kiemelt szerepet kap. Az ergonómiai elveket és az intelligens tárolási megoldásokat figyelembe véve tervezzük a tereket.

 

A technológia: A modern belsőépítészetben kihasználjuk a legújabb technológiai fejlesztéseket, például okos otthonrendszereket, automatizált világítást és hangvezérlést. Az ilyen technológiai elemek hozzájárulnak a kényelemhez, a fenntarthatósághoz és az energiatakarékossághoz.

 

A modern belsőépítészet és az art deco

Az art deco modern eklektikája

Az ügyfeleink többsége már elvárja, hogy hogy a modern építészetet, és az art deco luxusát olvasszam össze. De hogyan lehet ezeket vegyíteni? 

 

Letisztult vonalak és geometriai formák: Az Art Deco jellemző geometriai formái, például a derékszögű és ívelt vonalak, illetve a trapéz alakú elemeket tervezünk, azonban ezeket egyszerűsíthetjük is a modern hatás érdekében.

 

Luxus és díszítés: Az Art Deco stílus a luxus és a díszítésről szól, ami szöges ellentéte a modern minimalizmusnak. Mégsem zárják ki egymást, hiszen a modern belső tér újragondolása során ezeket a díszítőelemeket mérsékeltebben alkalmazzuk, hogy a tér letisztult és elegáns maradjon. Például a geometriai formákban rejlő díszítőelemek, mint például az ékszerdoboz formájú fogantyúk vagy a geometriai minták a padlóburkolaton, felhasználhatók a tervezésben.

 

Színpaletta: Az Art Deco eredeti színpalettájának gazdag és fényűző árnyalatai is változatosabbak a modern köntösben. Az olyan élénk színek, például a mély zöld, a smaragd, az arany, a bordeaux vagy a sötétkék, kombinálhatók a modern, semleges színekkel, mint például a fehér, a szürke vagy a fekete.

 

Anyagok: Az Art Deco stílusban gyakran használt anyagok, például a márvány, a fémek (például a bronz vagy az arany) és a fa továbbra is alkalmazhatók a modern újragondolásban. Azonban fontos, hogy a kiválasztott anyagok legyenek kifinomultak és minőségi hatást keltsenek.

 

Világítás: Az Art Deco stílusban a világítás kulcsfontosságú szerepet játszik. Az ikonikus kristálycsillárok vagy a geometriai formájú világítótestek továbbra is jelen vannak. 

 

Belsőépítész árak

Az áraink nagyban függnek a projekt méretétől, illetve a munka időtartamától, a választott anyagoktól. Épp ezért kérd egyedi árajánlatunkat. 

Kíváncsi vagy a további részletekre? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot a megadott elérhetőségeink valamelyikén!